Vilka är Lajvbyrån?


Via lekfullhet väcker vi nyfikenhet, genom kunskap skapar vi utveckling och med gemenskap åstadkommer vi förändring och förståelse.

Lajvbyrån är en pedagogiska nybyggare med konstformen lajv som motor. Vår upplevelsebaserade arbetsmetod ger alla en möjlighet att få ett nytt perspektiv på saker i omvärlden. Vi vill att våra deltagare skall känna lust inför skapande och ges tillfälle att se utmaningar som möjligheter. Vi är en ekonomisk förening som arbetar med lajv som pedagogiskt verktyg och kulturform för alla åldrar.

Anställda

Sara Podda

Sara är utbildad skådespelare, producent och teaterpedagog. Sara lajvade första gången 1998 och hon gillar veckolång fantasy i skogen minst lika mycket som långhelgspostapokalyps i grustag och diskbänksrealistiska kvällsscenarier.

Förutom lajvpedagog så är Sara också improvisatör i gbgimpro.se, gillar familjemys och att blunda och springa mot bättre vetande.

”Utan tvivel är man inte riktigt klok!” – Tage Danielsson

Agnes Hulthén

Agnes har en examen inom sociologi på temat samhällsförändring och social hållbarhet och är halvvägs igenom ett certifikat i transformativ speldesign. Hon har bland annat arbetat med intresseföreningar för psykisk ohälsa och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Utöver lajv skriver hon allt från kokböcker till noveller. Det händer att hon föreläser och då om sådant som metoder för samhällsförändring till hur du gestaltar historien eller dramatiska skeende via mat som medium. Agnes började lajva i mitten av 90-talet men har också ett ben i historiskt återskapande. Hon är en lajvallätare men är extra svag för alla lajv som utspelar sig på båtar.

”Ingen är så bra, att ej brist han äger,
eller så dålig, att till intet han duger.” – Havamal 

Bakgrund

Under 2011 fick Josefin Westborg idén om att börja jobba med lajv som pedagogiskt verktyg i Göteborg. Hon hade tidigare jobbat med att designa pedagogiska spel och rollspel men ville ta det vidare i annat format. Tidigt i processen var Onni Qvickström inblandad och snart anslöt även Sara Podda. I december 2011 startade bolaget, då under varumärkesnamnet LajvVerkstaden i samarbete med LajvVerkstaden i Västerås. Onni fick snart andra förpliktelser och gick vidare på annat håll.

Efter ett tag insåg vi att vi ville ha lite olika inriktning och 2018 valde vi att gå vidare under eget varumärke. Vi är superglada att vi fick låna LajvVerkstadens namn och ha detta samarbete och vill tacka för förtroendet. Under åren har vi träffat tusentals barn och unga som vi lajvat med i olika världar, vi har varit med och initierat Spelvetenskapligt kollegium på Göteborgs Universitet och jobbat aktivt för att etablera lajv som kulturform. Som Lajvbyrån kommer vi att fortsätta med vår verksamhet för alla åldrar och fortsätta utveckla nya spännande projekt.