Bibliotekslajv

Lajv fungerar utmärkt på bibliotek. Lajv är i sig en form av berättande och ett sätt att jobba med berättelser i ett annorlunda format. Lajv kan till exempel fungera bra som lovaktivitet. Bland våra färdiga koncept finns både lajv inspirerade av populära bokserier och egenskapade berättelser. Nästan alla barn och unga spelar idag digitala spel och har en relation till dem. När de läser sker det många gånger digitalt. I ett lajv finns det ofta en sorts spelkoppling att relatera till, exempelvis i olika uppdrag som rollerna får men fokus i ett lajv ligger i huvudsak på det gemensamma berättandet. Att delta i ett lajv, inspirerat av en värld som du bara kan få reda mer om genom att läsa böckerna, kan vara ett bra sätt att väcka ett intresse för läsande. Nedan följer ett exempel på ett av våra paket.

Magikaos på biblioteket

Ett lajv inspirerat av böcker om äventyr på magiska skolor och vår nordisk mytologi 

Har du alltid längtat till en magisk värld? Nu har du din chans att i två timmar få kliva in i en sådan värld. Innan du går hem kommer du ha varit med om magi, kraftfulla ritualer och ha löst ett mysterium.

I brevet som kom hem stod det att du var trollkarl/häxa och hade kommit in på den magiska skolan Draupner! Det kom med ett paket med skolans kläder och ett brev där du blivit kallad till ett möte för att få veta mer om skolan och vad du behöver skaffa inför att terminen skulle starta. Mötet skulle vara på biblioteket och nu står du här förväntansfull och undrar vad som kommer hända. Varför är det trollkarlar och häxor på biblioteket? Vad är det som pågår? Varför känns det som att allt inte står riktigt rätt till?

“Allt var jättekul!” – Harry 9 år

Paketets tema och innehåll:

Magikaos på biblioteket är ett lajv där, förutom att uppleva ett äventyr i en magisk värld, deltagarna även får lära sig att hitta inne på biblioteket ta hjälp av bibliotekarier med att hitta böcker. Vi har med all dräkt och rekvisita som behövs.

Tidsåtgång:

Två timmar för deltagarna. En timma förberedelser för vår personal och ca en halvtimmes efterarbete.

Målgrupp:

Barn i åldern 9-12 år.

Antal deltagare:

Max 15 per speltillfälle.

Lokalbehov:

Inne på biblioteket. Det gör inget om det är andra besökare där samtidigt. Behövs tillgång till antingen ett rum med två ingångar eller två olika rum för ombyte för vår personal.

Vuxna medverkande:

En bibliotekarie som medverkar och spelar en roll med visst ansvar för deltagarna.

Fler exempel

Magikaos är del 1 i en triologi om världen runt magiskolan Draupner. I del 2, Draupners förbannelse, måste eleverna brottas med ett antal utmaningar för att släppas in på magiskolan. I del 3, som innehåller magiska lektioner, måste de lösa mysteriet med vem som stulit skolans magiska artefakter.

Vi kan också erbjuda fler lajv som är inspirerade av populära barn- och ungdomsböcker samt litterära klassiker som Shakespeare. Sanningssökarna samt Draktjuvarna är två sådana exempel. Sanningssökarna innehåller konfliktlösning och möjligheter att öva på kulturkompetens. Draktjuvarna är ett fartfyllt och spännande lajv där ett antal stulna drakägg måste återbördas säkert till dess föräldrar.