Högstadiet


I alla våra paket har vi med oss det som behövs när vi kommer ut t ex rekvisita och dräkt till alla deltagare.

Nedan följer ett exempel på ett av våra paket. Vi skriver även nya paket utifrån era önskemål. Kontakta oss för mer info och prisinformation.

Katastroftillstånd

Två lajv i en möjlig nära framtid.

Det började långt bort med översvämningar och bränder. Sakta kröp det sig närmare. Det märktes mest på flyktingar som kom hit när de inte längre kunde bo kvar. Sen kom effekterna till Sverige. Nu är det vardag. 

Hur är det att leva i en framtid där miljökatastroferna färgar vardagen? Och hur är det att vara en av dem som behöver hantera katastroferna och ta beslut?
Här är två under katastrofen-lajv som går att köra var för sig eller tillsammans. Pröva att fatta snabba beslut under stress i en krissituation eller upplev känslan av att som sommarjobbande gymnasieelev försöka överleva i en kaosartad värld


Skall vi bli tvingade att gå till svarta börsen för att få mat igen? Om jag hade tagit grönsakskonserver istället för köttkonserver så hade det räckt till alla. Samtidigt var vi alla trötta på att äta samma sak dag efter dag. Att ta några matkuponger extra från festkassan kändes okej första gången, men nu har det hänt flera gånger. Jag kanske borde säga upp mig men att ha ett sommarjobb är ju väldigt mycket bättre än att vara utan. Jag önskar bara att jag hade sluppit förklara för chefen vart alla våra matkuponger till festen tagit vägen.

“Det kändes superstressigt och jättesvårt, men kul!” – Deltagare 14 år

Projektspecifikt innehåll:

Eleverna får, i lajvet “Ransoneringen”, på ett personligt plan känna på en vardag i ett resursfattigt samhälle.
I det andra lajvet, “Staben”, får de spela tjänstemän 
med ansvar för nationell krishantering av naturkatastrofer.

Lajven går att köra antingen som en heldag eller som en halvdag med enbart ett av lajven. Oavsett vilket av lajvet som väljs så har vi alltid med dräkter och den rekvisita som behövs.

Tidsåtgång:

Heldag eller halvdag.

Målgrupp:

Årskurs 7-9

Antal deltagare:

Max 30 per speltillfälle.

Lokalbehov:

Två inomhuslajv. Ett som kräver tillgång till minst två, helst tre rum. Det andra kräver ett stort rum och möjlighet för en person att sitta ostört i närheten och kunna prata i telefon. Går att köra i klassrumsmiljö.

Vuxna medverkande:

Vi behöver en lärare per klass som är med hela dagen. Läraren kommer få spela en roll och deltaga i lajvet. Det är viktigt att det är samma lärare hela dagen.  

Fler exempel

Här finns även pdf:er till några av våra andra paket om du vill ha några fler exempel.

Banner image
Katastroftillstånd
Dystopiskt framtidslajv om hållbar utveckling
Banner image
Förändringens tid
Ett lajv om industriella revolutionen
Banner image
Döden i dina ögon
Ett lajv som tar ett svårt ämne på allvar.
Banner image
Epsilon
Ett science fiction-lajv om normkritik
Banner image
Solsystem 3A
Ett science fiction lajv om att skapa en ny hemvärld
Foto av Palliativo
Ryktet
Ett kort lajv om skitsnack