Lajv på fritiden

Här kan ni ser var ni närmast kan lajva med oss!
För mer information kontakta respektive bibliotek, arrangör eller skicka ett mejl till oss på info@lajvbyran.se.

25 juni 15-17
Surte Bibliotek Magikaos

1 juli 10-12
Gråbo Bibliotek Magikaos

2 juli 14-16
Tanums Bibliotek Magikaos

17 och 18 juli 10-15:30
Mariestad Vadsbo museum KLUB-lajv

30 juli – 1 augusti 10-15
Kristinehamn Sunneberg, Norrgårdens café Skogens hjärta

6 augusti 13-15
Motala Charlottenborgs Slott Skaldens Svärd

15 augusti 12-18
Positivparken Frölunda Trolldomsskolan

16 augusti 13-15
Ale Bibliotek Sanningssökarna

Magikaos på Biblioteket

Fick du aldrig ditt brev till magiskolan Hogwarts? Nu har du chansen att i två timmar få uppleva spänningen från Harry Potter-böckerna i ett magiskt äventyr på Biblioteket. Vi välkomnar barn mellan 9 och 12 år som vill prova på att lajva (kort för levande rollspel). Tillsammans kliver vi in i en magisk värld.

På lajvet kommer du få rollspela en magiker som kommit in på den magiska skolan Draupner. Du ska tillsammans med dina blivande magiska kamrater mötas på biblioteket för att handla böcker inför skolstarten. Varför är det trollkarlar och häxor på biblioteket? Vad är det som pågår? Varför känns det som att allt inte står riktigt rätt till? Något mystiskt är i görningen.

KLUB

Kliv in i KLUB-världen och hjälp forskaren att lära sig mer om olika varelser. Bergakungen, som är cirkusdirektör, har tvingat varelser att arbeta på cirkusen. Kan du rädda dem?

I detta levande rollspel får du vara med om ett spännande äventyr och lära känna några av stadens lokala väsen.

Vi kommer lajva utomhus, så tänk på att ha med kläder efter väder att ha under de dräkter ni får låna av oss. Och anmälan till detta lajv sker via mail till info@lajvbyran.se.

Det här lajvet utspelar sig i samma värld som böckerna om Kira och Luppe, är du inte bekant med de så kan du läsa mer om det projektet hos Högskolan i Skövde: http://www.his.se/klub/.

Skogens hjärta

Skogens hjärta är ett sommarlovslajv som utspelar sig i en sagovärld, i en skog med hemlighetsfulla skogsväsen, magi, egensinniga häxor och massor av äventyr. Tillsammans ger vi oss ut för att rädda skogen där något uppenbarligen inte är som det ska.

Det känns konstigt i skogen idag. Spindlarna verkar ha varit ovanligt sysselsatta under natten så det är spindelväv precis överallt. Äsch, det är säkert något som försvinner av sig själv… I skogen lever alla skogens varelser tillsammans men inte utan problem. De tre häxsyskonen bråkar mer än vanligt och magiska föremål rör sig runt i skogen. Deras magiska krafter växer sig allt större. Till sin hjälp har de både troll, tomtar och alfer. Skulle det bli för mycket tjafs så kan alltid skogens drottning, Skogsfrun, hjälpa till att få ordning på allt igen.

Vi kommer lajva utomhus, så tänk på att ha med kläder efter väder att ha under de dräkter ni får låna av oss. Och anmälan till detta lajv sker via mail till info@lajvbyran.se

Skaldens Svärd

Vem är mest viking? Är det den som slåss bäst eller den som kan skryta bäst om sina bravader? Hur det än är med den saken så behöver figurerna på biblioteket hjälp att reda upp den härva de ställt till med. De stökar och roddar runt och bibliotekarien har blivit alldeles yr.

Allt har gått fel! Det är dags att dra på vikingafärd och skalden har tappat rösten. Till råga på allt kan inte hövdingarna ena sig om de ska fara i väster eller österled. De behöver fler krigare och oavsett om de går till völvan eller prästen får de kryptiska svar. Plötsligt är de i en ny värld, med massa krigare som ska kunna hjälpa dem. Nu kan de göra upp på riktigt och sedan redan ut hur de ska komma hem och vems Gud som är mäktigast.

Trolldomsskolan

Har du också alltid drömt om att din skola var en magisk skola istället? Om att ha lektioner i trolldryck och runor istället för matte och samhällskunskap? Här har du chansen!
Som ny elev på Trolldomsskolan får du en chans att bekanta dig med skolan i lugn och ro första veckan innan de äldre eleverna dyker upp. Eller lugn och ro och lugn och ro, studierna börjar direkt. Dessutom är det massor av nya elever som du aldrig träffat innan.

Tyr vände sig om i sängen. Igen. Det spelade ingen roll åt vilket håll han låg. Det gick bara inte att somna. I morgon var det dags. Första dagen på Trolldomsskolan. Tänk om han inte gillade det! Och att bo på skolan, inte träffa mamma och pappa på flera veckor. Tänk om han kände sig ensam? Fast lite skönt skulle det bli också. Slippa allt tjat om att städa. Och sen vad det det där med magin… Hur mycket kunde de andra? Kom de från familjer som kunde massor om magi? Att bo varannan helg hos mamma som var häxa gjorde att han ändå hade sett en del men det var ju inte samma sak som att ha två föräldrar som var magiker. Men tänk så häftigt det skulle bli när han kunde visa sin lillasyster vad han lärt sig. Undrar om hon också kommer bli magiker. Han började fantisera om allt han skulle kunna visa henne och snart hade han utan att märka det somnat.

Sanningssökarna

Tycker du också att vardagen kan vara lite tråkig? Drömmer du om andra världar? På biblioteket har det dykt upp mystiska varelser och du är behövd! Nu har du din chans att i två timmar få vara med på ett lajv och försöka ta reda på varför varelserna är här och hur de kom hit.

När du fick höra om att dina föräldrar varit i en annan värld som heter Alledia där det finns magi och andra varelser än här trodde du först inte dina öron. Och varför hade du inte fått veta något innan om det vore sant? Men nyfikenheten tog överhanden och du bestämde dig för att bege dig till biblioteket som de bad dig om. Om det verkligen stämmer och bibliotekarien nu verkligen är en före detta amulettbärare som behöver din hjälp så vill du inte missa det. Men vad kan det vara som har hänt?