Mellanstadiet


I alla våra paket har vi med oss det som behövs när vi kommer ut t ex rekvisita och dräkt till alla deltagare.

För att möjliggöra djupare lärande har vi också tagit fram vidarearbetesmaterial som precis som lajvet är skrivet utifrån läroplanen och som kan användas i både ämnesspecifikt och ämnesöverskridande sammanhang. För att läraren efteråt skall kunna arbeta vidare med det material som Lajvbyrån skickar med på ett bra sätt, behöver läraren delta aktivt under dagen. Det är också viktigt att det är samma lärare som är med under hela tillfället/dagen. Detta för att det är svårt att komma in mitt i lajvet utan förberedelser, för att grupprocessen fungerar bäst utan avbrott och för att, minst, en lärare skall ha samma referensramar som eleverna.
Nedan följer ett exempel på ett av våra paket. Vi skriver även nya paket utifrån era önskemål. Kontakta oss för mer info och prisinformation.

Professor Verums mysterium

Ett mysterielajv med NO-tema i en Steampunk-värld.

I en värld där elektriciteten nyss är uppfunnen, allt drivs av ånga och saker inte riktigt fungerar som i vår värld, finns Vetenskapliga akademin. Det är skolan där alla de framstående vetenskaparna har gått. Den som alla drömmer om att komma in på men få får plats på. Skolan som startades av den kändaste vetenskaparen av de alla: Professor Verum!
Professor Verum reste runt jorden och uppfann flera saker än någon annan som bland annat vindtunnan, vacumturbinen och växelvätskan.
Som en av eleverna på skolan drömmer du om att en dag kunna bli lika känd som Professor Verum, är det nu du får din chans?


När du började på Vetenskapliga akademin var du fast besluten att ta reda på om ryktena var sanna. Hade Professor Verum verkligen lämnat en massa halvfärdiga uppfinningar och recept gömda på skolan? Om du kunde hitta dem och avsluta dem skulle du kunna bli världskänd! Nu när du har gått här ett tag så är tveksam till om det inte bara var rykten ändå. I morse när du gick ner till frukost i matsalen såg du att Verums ritningar som står inglasade i ena hörnet var dolda av ett skynke. “Restaureras” stod det på en skylt bredvid. Du tyckte inte det såg ut som ritningarna var trasiga och behövde lagas men kanske var det så ändå.  Dagen började som den brukar men du tyckte att alla professorerna verkade lite… stissigare än vanligt. När Professor Dialectum avslutat sin lektion och bad er stanna kvar insåg du att något hade hänt. Men vad? Varför hade ingen sagt något? Och varför såg Professor Dialectum så nervös ut?

“Jag har lärt mig tänka på andra sätt och lärt mig olika expriment.” – Deltagare 11 år

Paketets tema och innehåll:

Professor Verums mysterium är ett spännande och äventyrligt lajv med NO-innehåll. Under lajvet kommer deltagarna behöva samarbeta och få genomföra flera experiment i mindre grupper. Då alla inte kommer få göra alla experiment så kommer vi även skicka med material för vidarearbete. I detta finns förslag på hur ni kan jobba vidare med lajvet och även alla experiment vi genomfört under lajvet. Vi har alltid med all den dräkt och rekvisita som behövs.

Ämnen:

NO

Tidsåtgång:

En heldag

Målgrupp:

Årskurs 4-6

Antal deltagare:

Max 30 per speltillfälle.

Lokalbehov:

Inomhuslokaler med tillgång till 4 olika rum. Ett av rummen behöver vara stort nog för alla att få plats i. De övriga bör kunna hålla grupper om ca 11 elever. Tillgång till vatten i minst ett av rummen behövs.
För extra must rekommenderar vi en lokal som känns lite gammal och har mycket prylar t ex ett bygdegårdsmuseum men lajvet går utmärkt att köra även i en klassrumsmiljö.

Vuxna medverkande:

Vi behöver en lärare per klass som är med hela dagen. Läraren kommer få spela en roll och deltaga i lajvet. Det är viktigt att det är samma lärare hela dagen.  

Fler exempel

Här finns även pdf:er till några av våra andra paket om du vill ha några fler exempel.

Banner image
Bland vikingar och asar
Historiskt lajv om vikingatiden
Banner image
Professor Verums mysterium
Ett mysterielajv med NO-tema i en Steampunk-värld.
Banner image
Tingsrättvisa
Ett historiskt lajv om medeltida rättvisa.
Banner image
Trollskogen
Ett fantasylajv om nordisk mytologi.
Banner image
Solsystem 3A
Ett science fiction-lajv om att skapa en ny hemvärld.
Banner image
Trolldomsskolan Yggdrasil
Ett engelska-lajv inspirerat av Harry Potter.