Lågstadiet


I alla våra paket har vi med oss det som behövs när vi kommer ut t ex rekvisita och dräkt till alla deltagare.

För att möjliggöra djupare lärande har vi också tagit fram vidarearbetesmaterial som precis som lajvet är skrivet utifrån läroplanen och som kan användas i både ämnesspecifikt och ämnesöverskridande sammanhang. För att läraren efteråt skall kunna arbeta vidare med det material som Lajvbyrån skickar med på ett bra sätt, behöver läraren delta aktivt under dagen. Det är också viktigt att det är samma lärare som är med under hela tillfället/dagen. Detta för att det är svårt att komma in mitt i lajvet utan förberedelser, för att grupprocessen fungerar bäst utan avbrott och för att, minst, en lärare skall ha samma referensramar som eleverna.
Nedan följer ett exempel på ett av våra paket. Vi skriver även nya paket utifrån era önskemål. Kontakta oss för mer info och prisinformation.

Tidsresenärerna Järnåldern

Ett lajv i serien Tidsresenärerna där vi tar oss till Järnåldern.

Det magiska väsenet Tid har än en gång glömt saker i forntiden. För att inte ställa till historien letar hen efter några modiga äventyrare som kan följa med tillbaka till Järnåldern för att hitta sakerna. Men var ska Tid får tag på en grupp modiga äventyrare?

Att åka tillbaka i tiden för att förbereda en fest för Ödet var en riktigt kul idé, tänkte Tid, medans hen packade upp de sista grejerna. Allt som behövs nu är lite vatten men det kan jag hitta här. Om jag bara går en bit åt norr så borde det gå bra.
Kvistarna knakade under Tids fötter och plötsligt får hen syn på något. Det är konstiga symboler som ser lite läskiga ut målade på vissa av träden. Tid bestämmer sig för att vända tillbaka. “Jag kan ta med vatten sen när de andra ska komma istället.”  Hen skyndar sig tillbaka och gömmer undan sina saker hen har haft med sig. Plötsligt hörs ett horn som ljuder. Tänk om det är någon som kommer?! Tid vågar inte stanna kvar själv för att se efter utan beger sig iväg framåt i tiden.

“Det var kul när de blåste i hornet!” – Deltagare 8 år

Paketets tema och innehåll:

Lajvet utspelar sig under Järnåldern på 500-talet. Som alla koncept i Tidsresenärerna inleds det med en saga som läraren läser för barnen innan lajvet. Spelet handlar om förändringarna som hände under denna tiden med huvudfokus på landkonflikter och religion men även kommunikation är en viktig del. Vi har alltid med all den dräkt och rekvisita som behövs. När lajvet är slut får ni även med material för vidarearbete kopplat till den gemensamma upplevelsen.

Ämnen:

Historia

Tidsåtgång:

En halvdag

Målgrupp:

Årskurs F-3

Antal deltagare:

Max 30 per speltillfälle.

Lokalbehov:

Utomhuslajv i skogsmiljö.

Vuxna medverkande:

Vi behöver en lärare per klass som är med hela dagen. Det är viktigt att det är samma lärare hela dagen. Läraren kommer få spela en roll och deltaga i lajvet.